Engie i Pezinok

Upp till 14% gasbesparing

I den slovakiska staden Pezinok med cirka 20 000 invånare har vi på NODA tillsammans med energibolaget Engie, framgångsrikt kunnat leverera gasbesparingar på upp till
14 %. Detta har vi uppnått genom att implementera vår NODA Network-lösning. Genom att optimera värmebehovet i byggnaderna, användningen av gaspannor i fjärrvärmenätet har minskat dramatiskt. Hälften av byggnaderna är nu anslutna till vår digitala lösning vilket innebär att pannor, termiska lagringstankar och transformatorstationer sänder och tar emot data med en oöverträffad hastighet. Och genom att öppna möjligheter för vårt termiska AI-system att få tillgång till och kontinuerligt arbeta med denna data är man plötsligt på en helt annan nivå när det kommer till insikt och optimering av systemstruktur och flöde.
I slutändan handlar det om att sänka CO2-avtrycket och samtidigt minska på bränslekostnaderna. Detta görs genom att AI förutsäger hur mycket termisk flexibilitet finns tillgängligt, samt förväntad panndrift, vilket gör det möjligt för NODA Heat Nätverkslösningen att aktivt balansera värmelasten i byggnaderna.
Genom att använda en virtuell lösning som ett tillägg till de befintliga ackumulatortankarna, har den totala lagringskapaciteten ökat med så mycket som 45 % samtidigt som det ger gasbesparingar på 14% och cirka 3-4 % bränslebesparing för panndrift.

Engie Group stödjer och testar innovativa lösningar över hela världen såväl som i Slovakien. Vårt mål är att minska CO2-utsläppen från såväl vår egen-, som våra kunders verksamhet. Pilotprojektet med NODA-systemet i Pezinok var ett bra exempel på detta. Vårt mål var att verifiera NODA-tekniken och dess algoritmer i den verkliga driften av det mindre fjärrvärmenätet i Pezinok så att resultaten kan användas för att beräkna de potentiella fördelarna för hela Engie-gruppen. Tack vare flexibelt samarbete med NODA har vi framgångsrikt uppnått detta mål.
Michal Trnovský, Innovationer och utveckling, Engie Services a.s.

Kom i kontakt med Martin Borgqvist, Chief Commercial Officer här på NODA om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er att sänka er värmeförbrukning.

martin.borgqvist@noda.se
+46 708 723 735

NODA Intelligent Systems

NODA Karlshamn
Netport Science Park
Biblioteksgatan 4
374 35 Karlshamn, SwedenNODA Malmö
Malmö Ground
Bredgatan 4
211 30 Malmö, Sweden


© 2022 NODA Intelligent Systems | Integritetspolicy